Geld tips

  • kreeft

    Ik moet zelf rondkomen van een uitkering. Hier zijn wat tips. Er zullen er vast ook wel wat zijn die je kent of herkent. Maar misschien heb je er wat aan:

    Algemeen:

    1. Pin een vast bedrag per week aan huishoudgeld

    2. Hou een kasboekje bij, hoe klein het bedrag ook is

    3. Ga na waar je recht op hebt: zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderbijslag, langdurigheidstoeslag etc

    4. Onthoud wat de dure maanden zijn door extra rekeningen, eindafrekeningen, vakantie en feestdagen (april/mei, juli/aug, oktober, december) Probeer hier rekening mee te houden, leg wat geld hiervoor opzij.

    5. Kijk je post wekelijks na, ook al is het beroerd en heb je misschien veel liggen. Door inzicht in je financien te hebben is dat vaak de eerste stap om te kijken naar oplossingen.

    6. Een begroting/berekening wekelijks, 2 wekelijks of uiterlijk maandelijks maken.

    7. Kijk na bij welke provider je zit, dit kan geld besparen als je overgaat naar een ander. Natuurlijk heb je hier lef voor nodig om de knop om te draaien. Je weet immers dat je oude provider goede kwaliteit bied.

    8. Doe het licht aan op de plaatsen waar je bent en de woonkamer. Laat geen onndig licht branden.

    9. Doe de standby knoppen zoveel mogelijk uit

    10. was met een volle wasmachine

    11. Zet je kachel lager of doe een trui aan als je het koud hebt. Natuurlijk als je weggaat en snachts uitzetten of 15 gr

    12. Zet een kookwekker bij het douchen op 5 a 6 min. Zo verbruik je minder water (als je eraan houd)

    Boodschappen:

    1. Ga nooit met een trek gevoel naar de winkel. De kans is groot dat je teveel koopt!

    2. Maak een lijstje voor je weggaat. De kans is kleiner dat je teveel koopt.

    3. Kijk veelal onderaan de schappen. Goedkoop hoeft niet altijd duurkoop te zijn. Vaak komt een goedkoop pruduct als beste uit de test.

    4. Ga eens na welke winkel je naartoe gaat. Is je winkel goedkoop? Waar zou het goedkoper kunnen?

    5. Bij de Jumbo is het zo dat de 4e klant gratis mag wanneer alle kassa´s vol zijn 4 klanten dus en er nog wel een kassa open kan. Natuurlijk hoef je er niet op te wachten maar je zou er eens op kunnen letten.

    6. Koop veelal bij budget winkels je boodschappen en huishoudelijke artikelen (Aldi/Liddl/Jumbo/Action/Wibra/Verkoophallen/kringloop)

    7. Doe niet vaker dan 1 a 2x per week boodschappen. De kans is groot dat je anders teveel in verleiding komt.

    Tips om de feestdagen en verjaardagen door te komen zonder dure prijzen:

    1. Sinterklaas: is voor velen een (te) duur feest. Er word dan ook groots uitgepakt en er zijn zelfs ouders die vergelijken. Andere ouders willen er juist niet zo groot aan mee doen, maar krijgen het gevoel dat het moet. Het gaat vooral om de sfeer en cadeaus hoeven niet duur te zijn kijk maar in dit voorbeeldlijstje Hier stond een wordlink maar die werkte niet dus maak ik even een apart bericht met die tekst

    2. Kerst: Wacht af tot vlak voor kerst met vlees, de laatste dag voordat de winkels dichtgaan voor de feestdagen vind je veel aanbiedingen.

    3. Verjaardagen: In januari zijn de meeste aanbiedingen ivm koopkracht je zou een aanbieding kunnen kopen als je iets leuks ziet voor iemand. en leg dit op de cadeautjesplank - rest van het jaar zijn er ook aanbiedingen dus let goed op misschien vind je wel iets leuks - koop bij budgetwinkels - Door een mandje, foliepapier en linten fleur je kleine cadeautjes wat op bv een mandje met spullen voor kaarten maken. Bij action zijn de producten los erg goedkoop. Of een spelletjesmand (yatzeeblok, dobbelstenen, kaarten, boekje (zelf maken) met uitleg kaartenspellen of dobbelspellen erin, puzzelboekje sudoku of kruiswoordenpuzzelboekje of een iq puzzel erin te koop bij action) veel cadeaus voor weinig geld. Of je doet er een shampoo en douchegel in met foliepapier en lintjes eromheen.

    Boekentips

    Marieke Henselmans: Titel: Crisis checklist Voor meer inzicht in je eigen situatie en hoe te handelen dan.

    Marieke Henselmans: Titel: Besparen maar: Alles over besparen in de verschillende seizoenen

    Teunie Luijk- Bakker: Titel: Dat doen we zelf wel. Een vermakelijk boek over een vrouw die verteld hoe eenvoudig ze leeft met een gezin van 10 kinderen. Er komen veel tips aan bod. Geen zin/geen geld om het boek te kopen zij heeft ook een eigen weblog